‘Veel stress op werk even schadelijk als passief roken’

 

stress werk 2We hebben allemaal wel eens last van stress op het werk, maar blijkbaar

richt dat meer schade aan dan we zelf beseffen. Volgens een studie van

Harvard Business School en Stanford University is werkstress even

schadelijk voor onze gezondheid als passief roken. “Als je even stilstaat

bij hoeveel tijd we allemaal aan werken spenderen, hoeft dit niet te verbazen,”

zegt co-auteur en assistent-professor van de studie Joel Goh.

Het onderzoek van Harvard Business School en Stanford University baseerde zich op 228 andere studies, en ontdekte dat wie een veeleisende job uitoefent een tot 35% grotere kans heeft om ziek te worden. Lange werkdagen met veel overuren verhogen de kans op een vroege dood met 20%.

Waar werknemers het meeste stress van krijgen, is de angst om hun job te verliezen. Wie met die stressfactor kampt heeft 50% meer kans op gezondheidsproblemmen. Co-auteur en assistent-professor van de studie Joel Goh hoopt dat de studie ertoe bijdraagt dat werkgevers beginnen nadenken over hoe ze met hun werknemers omgaan. Daar heb je als werknemer zelf geen controle, maar dit kan je wel zelf doen om werkstress binnen de perken te houden.

Een stressdagboek
Experts in “stress management” van de Amerikaanse Mayo Clinic raden aan om een stressdagboekje bij te houden, waarin je opschrijft wanneer je je gestresseerd voelt op het werk. Was het bijvoorbeeld tijdens een gesprek met een bepaald persoon? Misschien is het niet je job, maar een individu die je stress bezorgt, en moet je dat probleem eerder aanpakken.

Reality check
De Harvard studie toont aan dat de angst om je job te verliezen de grootste trigger voor stress is. Stel jezelf de vraag of die vrees echt realistisch is. Vraag aan collega’s hoe zij erover denken, en vraag je af of je het jezelf niet wijsmaakt. Ben je er zeker van dat je angst gegrond is? Blijf kalm en realistisch, en onderneem al stappen. Check of je cv in orde is, en kijk al oogluikend rond naar andere jobs.

Vind ik mijn job nog leuk?
Joanna Lipari, een psychologe uit Los Angeles, ontdekte dat wie zijn werk graag doet, veel beter met stress kan omgaan dan wie dat niet doet. “Wie gelooft in wat hij doet, kan de stress veel beter kanaliseren dan wie dat niet doet,” zegt zij. “Als je jouw job niet graag doet, is het tijd om eens na te denken over wat jou echt gelukkig kan maken.”

Meer informatie: http://behavioralpolicy.org/article/workplace-stressors-health-outcomes/