Wind in de Rug

Afgelopen vrijdag dag 1 van een traject wat loopt tot eind van het jaar voor leidinggevenden in een logistiek bedrijf. Doel van het traject is om meer impact te hebben als leidinggevende, effectiever te worden in de eigen leiderschapsstijl in de dagelijkse operatie. Zodat het rendement van medewerkers omhoog gaat en verzuim en verzuimrisico’s verminderen. Eigen impact vergroten begint vaak bij het ontwikkelen van persoonlijk leiderschap.

Als basis voor dit traject gebruiken Greg en ik de inzichten uit de 7 eigenschappen van Effectief Leiderschap van Stephen Covey. Dit aangevuld met onze kennis en expertise op basis van de theorie van Jung en de inzichten die wij hebben in systemisch werk.

Afgelopen vrijdag stond ook het delen van de 7 eigenschappen centraal. Leergierige en primair reagerende deelnemers delen graag hun eigen overtuigingen als middel om de inzichten positief ter discussie te stellen, zo ook vrijdag. Met name rondom pro actief handelen en het richten van aandacht, tijd en energie op zaken waar je invloed op hebt gericht op het gewenste resultaat voor de toekomst, is vaak een mooi discussiepunt. Om zaken te verduidelijken en te nuanceren, maak ik graag gebruik van metaforen. Om zaken praktisch inzichtelijk te maken. Hierbij bedien ik mij graag rond metaforen gestoeld op voetbal (heb ik zelf niet heel veel mee, maar spreekt veel mensen aan en kunnen ze zaken visualiseren) en/of zeilen (heb ik zelf meer gevoel en ervaring bij en ligt wat mij betreft dichter bij de koers die wij als mens varen in ons werk en leven).

De meeste deelnemers zijn ongeveer half de veertig, werken gemiddeld al een jaar of 20 bij het bedrijf en hopen in goede gezondheid nog een jaar of 20 hun bijdrage te kunnen leveren aan de organisatie (duurzame inzetbaarheid). Een aantal deelnemers had behoefte om te delen dat het leidinggeven 10 jaar geleden een stuk prettiger ging; houding en “kwaliteit” van medewerkers (met name tijdelijke krachten via uitzendorganisaties) was 10 jaar geleden een stuk hoger. Dit had impact op wat er van hun als leidinggevende gevraagd werd (omgeving en omstandigheden waren gunstiger). Vanzelfsprekend gaf ik hun gelijk dat het prettiger zeilen is als je de wind in de rug hebt (gunstige omgeving en omstandigheden). We kwamen bij de kern en essentie van het traject, namelijk dat het ontwikkelen van je persoonlijk leiderschap en/of het leiderschap dat je toont in de dagelijkse operatie niet gaat om je aandacht te richten op uit welke hoek de wind komt, maar welke koers je vaart en hoe de stand van de zeilen is (handelen van binnenuit).

Het was de eerste dag van een intensief traject, ik kijk nu al uit naar de dialoog die ik met ze ga voeren over hun koers en hoe de zeilen staan. Impact als leidinggevende hebben gaat wat mij betreft ook over koers kunnen houden als het stormt, dan kun je met vertrouwen de stormen van de toekomst (dynamiek van een veranderende markt waarin je opereert) aan.

Robbert Huser